Balaguer es reagrupa a la Sala d’Actes de l’Ajuntament


Balaguer escolta lalternativa de Reagrupament

Balaguer escolta l'alternativa de Reagrupament

Reagrupament es va presentar aquest dimarts a Balaguer, en un acte que va tenir lloc a la sala d’actes de l’Ajuntament, davant poc més de 150 persones. Va presentar l’acte el periodista i escriptor de l’Hostal Nou Francesc Canosa, que va utilitzar una citació de l’epistolari que van mantenir Joan Sales i Mercè Rodoreda: “Els catalans portem 500 anys fent l’imbècil. No hem de deixar de ser catalans! Hem de deixar de fer l’imbècil”.

A continuació va intervenir Jaume Fernàndez, que va posar èmfasi a remarcar que Reagrupament és una associació amb voluntat de tenir un ampli espectre de persones que hi vulguin participar, des de dues premisses: independència i regeneració democràtica. Va remarcar que Reagrupament proposa un pla molt concret per assolir la independència: el Parlament de Catalunya, perquè necessitem la política per aconseguir tenir un estat. En relació amb la regeneració democràtica, Fernàndez va demanar a l’auditori si amb l’actual classe política tindríem la república somiada o bé una república bananera.

Emili Valdero va fer una intervenció centrada en els temes econòmics, especialment els relatius a l’espoli fiscal que pateix Catalunya. Valdero va remarcar la importància d’entendre la realitat econòmica per entendre també la necessitat de la independència. En una anàlisi didàctica, farcida d’exemples prou gràfics, va assenyalar que amb l’actual dèficit fiscal, valorat en un 10% del PIB anual de Catalunya, cada català, de cada 10 anys de feina, un el treballa de franc per a Espanya. Valdero va oferir també una anàlisi comparada de l’ofec econòmic que pateix Catalunya, situant, en comparació amb el nostre dèficit fiscal, que és del 10%, els límits de països com Alemanya (4%), els Estats Units (2,5%) o el Canadà i Austràlia (2%). “El nou sistema de finançament perpetua el dèficit fiscal, i és un gran engany perpetrat exclusivament per intentar garantir la continuïtat del tripartit”, va afegir.

Joan Carretero, Francesc Canosa i Emili Valdero a Balaguer

Joan Carretero, Francesc Canosa i Emili Valdero a Balaguer

L’últim a intervenir va ser Joan Carretero, que va iniciar el seu parlament assenyalant que els catalans només tenim dues opcions: o acceptar que som una comunitat autònoma de règim comú, o tenir un estat propi. I entremig no hi ha res.

Carretero va denunciar el que està passant amb els regants del canal Segarra-Garrigues, tot dient que és inimaginable que això pugui passar en cap estat europeu: “Ens diuen que no podem regar perquè no hi som, i perquè a qui diuen que ens ha de representar li és igual el que ens passi”. Tot seguit Joan Carretero va explicar els dos punts sobre els quals es fonamenta la proposta política de Reagrupament. En relació amb la independència, va afirmar: “Cal dir sense complexos que el catalanisme clàssic ha fracassat, que Catalunya no té cap mena d’encaix a Espanya i que ni tan sols quan aquesta ha millorat vol cap altra cosa que la nostra assimilació”. Per a Carretero, si volem continuar sent catalans des del punt de vista nacional, tenim una via per fer-ho: l’estat propi. “És l’única”, va reblar. I va encoratjar el poble català a transformar les eleccions en un fet decisiu, per aconseguir una majoria de diputats que treballin, de debò, amb aquest objectiu: l’estat propi.

Pel que fa a l’eix de la regeneració democràtica, Carretero va denunciar que Catalunya cada vegada s’assembla més al model polític espanyol, amb una baixíssima qualitat democràtica.

Finalment, Joan Carretero va assenyalar a l’auditori que si la situació del país és la que és… ho és perquè nosaltres consentim que passi: “Si no ens mobilitzem, si no fem res, tot continuarà igual”. “La paraula la tenim tots nosaltres. Fem una crida, des de Reagrupament, a intentar canviar-ho, per fer realitat aquest canvi que aquest país necessita urgentment: per poder decidir per nosaltres mateixos i per tenir una democràcia de qualitat”.

  1. #1 per Arnau el 1/nov/2009

    Molt bé!
    150 persones per Balaguer són moltes, pensava que en serien menys. Per cert, això de comptar amb el Jaume, l’Emili i en Carretero alhora tot un luxe! Llàstima que no hi pugués ser.

    Endavant amb el patriotisme i la dignitat.

  1. No hi ha trackbacks

Els Comentaris estan tancats