Reagrupament porta a l’Ajuntament de Banyoles la moció de suport a la iniciativa ciutadana europea perquè un futur estat català pugui ser membre de la UE


Xavier Bosch, regidor de RCat al grup Junts per Banyoles, és qui ha impulsat aquesta moció que es debatrà avui dilluns al consistori banyolí

Fa poc, els ajuntaments de Vic, Girona i Olot, entre d’altres, ja s’han adherit a la proposta i d’aquí a un parell de dies també arribarà al de Flaçà

Xavier Bosch, regidor de Reagrupament al grup Junts per Banyoles, que integren ERC i RCat, portarà avui dilluns al ple de la capital del Pla de l’Estany una moció de suport a la iniciativa ciutadana europea que set ciutadans de set estats de la Unió Europea van presentar el passat 1 d’abril, amb l’objectiu que un futur nou estat europeu que se separi d’un estat ja membre pugui ser membre de ple dret de la UE –si els seus ciutadans hagi ho desitgen– sense que hagi d’iniciar des de zero tot el procés d’adhesió.
Des de RCat creiem que es tracta d’una proposta molt oportuna. Malgrat que diversos tractats europeus, com per exemple el conveni de Viena, deixen força clar que uns ciutadans que ja tenen la condició de ciutadans de la Unió Europea, no poden perdre-la pel fet que el territori en el qual resideixen s’independitzi d’un estat ja membre de la UE, i que el nou estat té dret a subrogar-se, si els seus ciutadans així ho desitgen, a tots els acords, tractats i convenis que havia signat l’antic estat al qual pertanyien tan sols comunicant-ho als organismes internacionals, queden encara massa llacunes per resoldre.
Unes llacunes que, sens dubte, Espanya voldrà aprofitar quan arribi el moment de la secessió de Catalunya, un moment que els espanyols cada vegada veuen més inevitable. Des de fa unes setmanes, el discurs d’alguns dirigents del PP i del PSOE ha experimentat un canvi substancial. Fins fa poc, se centraven a intentar desprestigiar i desqualificar l’independentisme dient que era una opció minoritària, radicalitzada, la qual una majoria de la societat catalana mai no acceptaria. Ara, en canvi, representants destacats del PP, com ara María de los Llanos de Luna o Antonio Basagoiti, i també del PSC, com el mateix Pere Navarro,  estan centrant els seus esforços a dir que Espanya vetaria que una Catalunya independent continués formant part de la Unió Europea, la qual cosa, segons ells, comportaria enormes problemes a l’economia catalana, sobretot a les seves exportacions a països membres de la UE.
Per tant és important que des de l’independentisme es desautoritzi i es desmunti aquest discurs centrat en l’amenaça i l’engany, i en aquest sentit, cal felicitar els regidors de Reagrupament que, com a Banyoles, estan portant als seus ajuntaments mocions de suport a aquesta ICE, perquè hem de fer que aquesta iniciativa s’escampi com una taca d’oli arreu dels Països Catalans.

  1. No hi ha Comentaris
(No serà publicat)

Powered by WP Hashcash


  1. No hi ha trackbacks