L’Ajuntament de Banyoles aprova per unanimitat la moció de suport a la iniciativa ciutadana europea promoguda per RCAT


En el ple del passat dilluns 28 de maig, l’Ajuntament de Banyoles va votar, per unanimitat, a favor de la moció de suport a la iniciativa ciutadana europea sobre l’ampliació interna de la UE, presentada pel regidor de Reagrupament, Xavier Bosch, a través del grup Junts per Banyoles, integrat per ERC i RCat.

En la moció es demana que el consistori banyolí s’adhereixi a aquesta iniciativa, a traves de la qual set ciutadans, de set estats europeus diferents, demanen a la Comissió Europea que legisli sobre el procés pel qual ha de passar un nou estat de la Unió Europea que sigui conseqüència de la secessió d’un altre estat que ja en sigui membre. Una situació que en els pròxims anys pot afectar nacions com ara Catalunya, el País Basc, Escòcia o Flandes, entres d’altres.

Sabem per les declaracions de dirigents del PP o del PSOE, que l’Estat espanyol intentarà, quan arribi el moment, vetar que el nou Estat català sigui membre de ple dret de la UE i, per tant, des de Reagrupament entenem que aquesta ICE és molt oportuna per intentar aturar el discurs de la por de socialistes i populars sobre aquest tema, sobretot en un moment en què la voluntat d’independència s’està estenent com una taca d’oli arreu de la societat catalana, i quan, cada vegada més, sectors econòmics que fa pocs anys eren refractaris a la idea d’independència, ara se l’han feta seva arran de l’agreujament de l’espoli fiscal, de l’ofec econòmic i de la manca d’inversions en infraestructures als quals ens sotmet el govern espanyol. Amb aquesta ICE el que es demana, per tant, és que el fet de pertànyer o no a la UE sigui una decisió de les catalanes i els catalans, i de ningú més.

En aquest sentit, cal felicitar l’Ajuntament de la capital del Pla de l’Estany per haver-se sumat a altres ajuntaments com ara els de Vic, Girona, Olot… a l’hora de donar suport a aquesta iniciativa ciutadana europea.

Per altra banda, en canvi, el consistori banyolí va rebutjar adherir-se a la campanya #novullpagar, que té per objectiu denunciar l’abús recaptatori al qual Abertis i altres concessionàries d’autopistes sotmeten la ciutadania catalana i el greuge comparatiu que aquest fet suposa envers Espanya, on el nombre de vies de pagament és gairebé testimonial.

La població catalana està farta de pagar per haver de passar per unes autopistes que ja han estat amortitzades un munt de vegades i que aquests diners només serveixin per omplir les butxaques dels accionistes de la companyia i no reverteixen en el conjunt de la societat catalana. A aquest fet s’hi ha d’afegir que en la majoria de casos les catalanes i els catalans no tenen cap alternativa gratuïta a l’autopista, ja que la falta d’inversió de l’Estat en les carreteres de Catalunya, com en el cas de l’N-II, fa gairebé obligatori que els ciutadans hagin d’agafar l’autopista i pagar si volen arribar a temps a la seva destinació.

Malgrat tots aquests arguments de pes, el ple de l’Ajuntament de Banyoles va rebutjar la moció, presentada conjuntament per Junts per Banyoles, la CUP i ICV-EUiA, amb els vots en contra de l’equip de govern de CiU i del regidor no adscrit.

  1. No hi ha Comentaris
(No serà publicat)

Powered by WP Hashcash


  1. No hi ha trackbacks