Jaume Fernàndez, candidat per Lleida de Reagrupament


El cap de llista per Lleida és alcalde de Rosselló del Segrià

(Contingut del discurs a la 3ª. Assemblea)

Bon dia a tothom! Déu n’hi do quin goig que fa aquesta sala tan plena de reagrupats!

“No us faré passar vergonya”
Vull agrair el suport dels reagrupats a tota la candidatura, no només a la de Lleida. He de dir-vos el mateix que vaig dir als veïns del meu poble, quan vaig ocupar el càrrec polític que més il·lusió m’ha fet: ser alcalde del meu poble. Dir-vos el mateix: no us faré passar vergonya. Entenc la política com un servei. No es pot entendre d’una altra manera. Som, la gent que passem al davant, servidors públics. I aquest és el servei que volem fer. Anem a la política a servir i no pas a servir-nos-en, de la política.

“Reagrupament ve a dir que ja n’hi ha prou, no només de la dependència d’Espanya, sinó també que ja n’hi ha prou de corrupció, de servilisme i d’abús de la cosa pública”
Reagrupament ve a dir que ja n’hi ha prou. No només de la dependència d’Espanya, sinó també que ja n’hi ha prou de corrupció, de servilisme i d’abús de la cosa pública. Aquest temps ha d’acabar! Segur que no som tots els que hauríem de ser, però a fe que som molts més dels que ells volen i diuen. El camí farà que altra gent se sumi. No som els millors, el Joan ho ha dit moltes vegades. Ni som perfectes. No ho som. Som gent que donem la cara a risc de rebre. Però ho farem com un servei públic. Perquè és d’una poca vergonya enorme demanar a la societat civil que passi al davant, mentre els polítics es queden al darrere.

“La candidatura de Reagrupament, la d’avui i la que és presenti a les eleccions, a diferència de les candidatures de la Catalunya autònoma, no està integrada per súbdits, està integrada per ciutadans lliures”
La candidatura de Reagrupament, la d’avui i la que és presenti a les eleccions, a diferència de les candidatures de la Catalunya autònoma, no està integrada per súbdits, està integrada per ciutadans lliures. Avui la gent lliure sortirà al carrer. Alguns, encara, lamentant-se per l’estatut, molts altres per enfilar el camí de sortida. Avui no aconseguirem la independència de Catalunya. Però el que hi siguin aquesta tarda, que espero plena de gent, no aconseguirà la independència, però ajudarà, en un pas més, a crear-ne la consciència. La independència de Catalunya l’hem d’aconseguir els catalans, ningú ens la donarà. No et donen la llibertat, te la prens!

“Em comprometo a fer una cosa, tan senzilla i tan difícil de veure en aquest país: fer el que diem.”
Em comprometo a nivell personal i a nivell col.lectiu, per la candidatura que encapçalo i de la qual formo part, a fer una cosa, tan senzilla i tan difícil de veure en aquest país: fer el que diem. Hem de convèncer els milions de catalans que són al carrer. La concatenació de fets coherents amb les nostres paraules farà que guanyem la confiança dels nostres ciutadans. Nosaltres no som uns salvapàtries. Alguns creuen que la política és una cursa de fons. És a dir, comences a córrer i no acabes fins que et fallen les forces. I això ho volen fer coincidir amb la jubilació. Jo sóc dels que crec que la política és una cursa de relleus. Jo penso córrer fins que tingui alè i després passar el testimoni a un altre. Aquesta és l’hora dels valents.

“Jo no vull sortir als llibres d’història, jo vull que tots fem història”
Si Reagrupament acaba tenint èxit i acaba sent un catalitzador, allò que genera l’espurna que produeix el canvi, que encén aquesta flama, molts diran que ells eren de Reagrupament, que el seu padrí també era de Reagrupament, és igual, jo no vull sortir als llibres d’història, jo vull que tots fem història. Parlant d’història, un dels seus pares, Tucídides, que va narrar con ningú un sagnant conflicte com la guerra del Peloponès, va dir que els pobles es mouen per tres principis: l’interès propi, la por i la dignitat. A Catalunya li interessa ser lliure, sens dubte. Catalunya té por i és allò que hem de vèncer i la dignitat, ja ho sabeu, que ens l’han trepitjada. Només superant la nostra por esdevindrem lliures. Això vol dir esforç, vol dir sacrifici. Res de nou sota la capa del sol.

“La Catalunya independent, sens dubte, tindrà defectes. I aquesta Catalunya cometrà errors, perquè els catalans, som humans. Però aquests errors els decidirem nosaltres”
És veritat, com comentava el Joan, que li vaig explicar la filosofia de vida dels espartans. I que evidentment en un món complex, no pas de bons i de dolents, Esparta representava coses bones i coses no tan bones. Però és evident que aquells espartans que varen marxar cap a les Termòpiles es van sacrificar. I pot semblar que a nivell personal va ser un sacrifici inútil, però gràcies a ells Grècia va sobreviure. El rei dels perses, l’emperador d’Àsia, va preguntar a un general espartà que tenia comprat a sou -us sona això de gent comprada a sou?-, li preguntava per què aquells grecs lluitaven de forma tan tossuda contra l’imperi. No ho veien que ell era el rei de món? Com podien desafiar-lo? El general espartà li va dir: “els grecs són homes lliures i no volen perdre la seva llibertat”. Al segle XIX la nació més maltractada d’Europa, tan maltractada que no tenia ni país, va tenir un líder foll, un tal Hersel, que els va dir que si ells creien, el somni esdevindria realitat. I això que quan esdevenen realitat, els somnis, no soó tot el bonics que haurien de ser. I la Catalunya independent, sens dubte, tindrà defectes. I aquesta Catalunya cometrà errors, perquè els catalans, som humans. Però aquests errors els decidirem nosaltres. Si vosaltres ho creieu i si el poble de Catalunya ho vol, el somni esdevindrà realitat. Gràcies.

Els Comentaris estan tancats