Crònica esmorzar tertúlia “Pacte fiscal?”


Dissabte dia 19 de maig s’ha celebrat la segona tertúlia, convocada per Reagrupament Terrassa, sobre temes d’actualitat en el nostre país. La tertúlia ha tingut lloc a les 9h en la cafeteria del Teatre Alegria, amb la participació del secretari d’organització de CDC Josep Rull, l’economista i professor de la UPF Albert Sagués, l’economista i fundador del col·lectiu Emma Salvador Garcia Ruiz i al voltant de quaranta tertulians més.

En Josep Rull ha obert el debat defensant i explicant què entén CiU per Pacte Fiscal. Ha exposat que aquest pacte s’ha de basar en tres punts: Catalunya ha de sortir de la LOFCA i crear una Hisenda pròpia, la “clau de la caixa” l’ha de tenir la Generalitat i hi ha d’haver una liquidació amb l’Estat -que dependria dels serveis prestats- i una quota de solidaritat per als territoris amb més dificultats. Finalment, en Rull ha remarcat que crear aquesta Hisenda pròpia serà difícil i ha deixat entreveure que podria passar per utilitzar l’estructura de les mateixes Diputacions.

L’Albert Sagués ens ha explicat que pagar a l’Agència Tributaria Catalana no és difícil, logísticament parlant, sinó que depèn de la voluntat dels ciutadans i del Govern per fer aquests pagaments de manera ordenada. També ha remarcat que si Catalunya no aconsegueix la capacitat de legislar en matèria d’impostos de poc servirà tenir una Hisenda pròpia, frase a la que en Josep Rull ha contestat que sí que pretenen obtenir la capacitat legislativa.

Finalment, en Salvador Garcia ha estat molt contundent amb les seves paraules: ha iniciat la seva intervenció remarcant que estem lluitant per la supervivència i que ja no queda temps per perdre tornant a rebre una patacada amb un Pacte Fiscal o Hisenda pròpia que fracassaran segur. Ha explicat que si la Generalitat retalla els sous dels funcionaris no és tan sols per reduïr el dèficit sinó perquè no té diners per pagar-los. Seguint amb la seva contundència, en Salvador ha dit que  l’Estat està sotmetent Catalunya a una greu asfixia amb la intenció de que la  Generalitat assumeixi el cost polític de les retallades per  a que una intervenció de l’Estat sigui considerada bona per a molts ciutadans de Catalunya.

Reagrupament Vallès Occidental Oest / Comunicació

Els Comentaris estan tancats