Reagrupament és al debat “Units per a la independència?” a Cardedeu


Joan Canadell va participar com a representant de Reagrupament al debat organitzat per l’entitat Cardedeu per la Independencia el divendres 3 de setembre.

Amb la sala del Centre Cultural de Cardedeu plena, el periodista Vicent Sanchis va moderar la taula on hi eren representats, a més de Reagrupament, les CUP amb Marc Sallas, Solidaritat Catalana amb Anna Arqué, Esquerra Republicana amb Oriol Junqueras i Suma Independencia amb Carles Roca.

Vicent Sanchis, seguint el fil del desenvolupament del debat que va iniciar amb la pregunta “és possible la unió per la independència?”, va plantejar als representants de les formacions les qüestions “quin és el camí cap a la independència?”, “la societat catalana està disposada a patir les conseqüències d’una acció del parlament català il·legal pel marc jurídic espanyol?”, “el poble català estarà prou cohesionat en el moment de la independència o caldrà un procés més lent cap a una consciència nacional col·lectiva?”.

Joan Canadell va assegurar que el poble català pot obtar a la unió política votant als partits independentistes i aconseguint una majoria de 68 diputats al parlament, a partir de la qual declarar unilateralment la independència de Catalunya. Canadell va assenyalar que en quatre anys un govern català independent pot desvetllar i fer públics afers insostenibles per al nostre país com l’espoli fiscal, ajudant a cohesionar el nostre poble a partir de la convicció que l’estat propi és la millor opció. “Les persones tenen necessitat que se’ls expliqui la veritat” va apuntar.

El representant de Rcat va remarcar la impossibilitat de fer un referèndum per la independència en el marc no democràtic de l’estat espanyol pel qual mai no s’aprovarà al Congrés una llei que ho permeti. En aquest sentit, va assegurar que en el cas d’organitzar un referèndum, l’estat espanyol tancaria col·legis electorals i empressonaria responsables. Com a alternativa, la declaració unilateral d’independència restaria en un marc legal ja que s’establiria en l’organ legislatiu oficial del nostre país. Segons Canadell, només cal que les persones que van assisitir a la manifestació del 10 de juliol votin a les fomacions independentistes que es presentaran a les prooperes eleccions al parlament de Catalunya.

Per part d’ERC, Oriol Junqueras va apuntar que la part de l’electorat que és nacionalista no només vota a opcions independentistes sinó que té en compte altres qüestions. Per a Junqueras només hi haurà unió política cap a la independència si el catalans som capaços de treballar per objectius més que per posicions. Segons els representant d’ERC, si les properes eleccions al parlament s’aconsegueix una majoria suficient per aprovar una llei per a assolit l’estat propi, també hi haurà massa crítica per celebrar un referèndum.

Quant a la possible repressió de l’estat espanyol i la capacitat d’entomar-ho per part dels representants polítics, Junqueres va assegurar que “quan arribi el moment cadascú demostrarà què és capaç de fer; el poble viu dels fets”. Per a Junqueres som en un moment propici per esdevenir independents, no tant per les accions empreses els darrers anys, sinó perquè actualment hi ha una generació que ha pogut passar el relleu del seu coneixement en no haver viscut cap guerra. Per acabar, va demanar al poble català “no ens jutgem pel que no fem sinó per la fe que hi esmercem”.

Marc Sallas va confirmar que la CUP no es presentarà a les eleccions al parlament. Sallas no veu favorable que el debat dels darrers mesos se centri en la unitat expressada en un llista única. Per aixó, va plantejar la viabilitat d’un pacte estratègic entre forces independentistes. “El nostre país es construeix més enllà dels avatars electorals”, va assegurar per portar l’atenció a la importància de construir el país començant per l’àmbit proper i local. En aquest sentit, va recordar la capacitat d’organització i iniciativa del poble català, que ha demostrat amb les consultes populars fetes arreu del país, fent exemple únic de democràcia i responsabilitat.

Sallas, va llançar la proposta d’assumir la sobirania amb els mitajans que té Catalunya: “fer una assemblea de càrrecs municipals electes com a màxims representants del poble català”.

Per a Anna Arqué, la unitat independentista existeix, “l’hem viscut a les consultes populars” va assegurar. Per a la representant de Solidaritat Catalana, cal plantejar-se si és vital presentar una única candidatura o bé prioritzar la unitat del vot útil per a la independència de Catalunya. Segons va afirmar Arqué, la unitat per eleborar una llista única calia haver-se assolit abans de la convocatòria de les primàries organitzada per la seva formació per al 4 de setembre. “La formació de les llistes les decidiran els nostres adherits i després la cúpula no hi podrà fer cap variació” va remarcar.

Per a Arqué un referèndum no és possible “ja que es tomabaria des de Madrid”. “Si es treballa el ressó internacional a través d’una estructura ben formulada, la declaració unilateral d’independència serà adequada” va assegurar. Va continuar dient que caldrà veure si després d’aquesta acció caldrà refrendar-ho amb vot popular.

Arqué va afirmar que ara és el moment d’assolir la independència del nostre país i deixar el sentiment de fustració a banda. “Amb les consultes populars hem posat la independència al nivell de la democràcia, el treball en equip i la generositat”. Per acabar, va remarcar la necessitat d’acabar amb el coorporativisme parlamentari i aconseguir la suficient representació independentista a les poroperes eleccions per “entrar com a forma de xoc al parlament”.

Carles Roca va iniciar la seva intervenció assegurant que no veu cap problema en elaborar una llista única si es deixen els protagonismes a banda i s’actua des de la generositat. Per a Roca la llista única s’acabarà fent.

Va comentar que no veu possible l’organització d’un referèndum, però si la declaració unilateral d’independència des del parlament. Si s’assoleix, Roca veu que caldrà l’aixopluc internacional en deixar de ser la independència un tema intern de Catalunya.

Després de tot el procés de les consultes populars arreu del país, per a Roca no hi ha camí enrera que ens allunyi de la independència.

Crònica de: Mercè Prat Perpinyà

Acte: Debat “Units per la independència?”

Lloc: Centre Cultural de Cardedeu – Vallès Oriental

Hora: 9 del vespre

Organitza: Cardedeu per la Independència

Els Comentaris estan tancats