Sant Celoni, 22 de setembre de 2010


El President de Reagrupament, Joan Carretero, i el membre de l’executiva nacional, Ignasi Planas, van presentar el projecte polític de la formació a l’Ateneu de Sant Celoni davant d’un auditori ple.

Rosa Escalé, membre de l’executiva del Vallès Oriental, va encetar l’acte per cedir, a continuació, la paraula a Ignasi Planas qui va centrar el seu parlament a remarcar la ficció política en què viu Catalunya i que ha evidenciat la sentència del TC, accelerant la necessitat de fer el salt cap a la independència per evitar la decandència del país català.

Segons Planas, després d’un període democràtic inicial on la cerca de l’encaix de Catalunya dins de l’estat espanyol estava justificada, ha esdevingut un període que ha culminat amb la sentència del TC constitucional. Per Planas aquest període s’ha caracteritzat per la tolerància de l’estat espanyol envers les propostes de Catalunya en temes com l’idioma, “amb la sentència del TC ara hem vist, però, que era una tolerància limitada i que no tenia cap mena de reconeixement jurídic”.

Com a jurista, Planas va recordar que la setència del TC relega als catalans a ser ciutadans espanyols veïns de Catalunya, no reconeix cap més nació que l’espanyola, bloca la bilateralitat com a relació d’igual a igual amb el govern espanyol i manté una jerarquia lingüística on el castellà predomina per sobre de qualsevol altra llengua de l’estat, entre d’altres.

Per Planas, el fet que la sentència del TC sobre l’estatut no contradigui la constitució espanyola “constata que vivim en una ficció política on el plurinacionalisme és negat”. En aquesta línia, Planas va parlar de contrasentit en referir-se als actuals parlamentaris catalans quan proposen la revisió del concert econòmic, l’organització d’un referèndum o la reforma de la constitució espanyola.

Per acabar, Planas va plantejar que el poble català pot decidir si continuar amb aquest procés que està duent a Catalunya a la decadència o pel contrari, fer una aposta ferma cap a la independència, votant el 28 de novembre a la formació que representa.

Per la seva part, Joan Carretero va llançar la possibilitat de votar en unes eleccions autonòmiques “a no ser que vulgueu anar a les eleccions de veritat al parlament”, referint-se al compromís de Reagrupament de declarar la independència unilateralment des del parlament amb la representació necessària i a la dignitat que aquesta opció pot oferir als catalans a l’hora de triar la funció del seu vot.

Segons Carretero l’opció de l’autonomia manté a Catalunya com una comunitat autònoma de règim comú amb menys competències que la resta de comunitats de l’estat i amb un espoli fiscal desproporcionat i continuat en el temps sense perspectiva de finalització.

Per Carretero la decadència actual de Catalunya té a veure amb l’espoli fiscal i la impossibilitat de decidir sobre els afers propis en estar condicionats a les lleis espanyoles. “A la pràctica, i a un nivell conceptual, som una Diputació on es gestionen temes com l’educació o la sanitat. En aquest context, ni el concert econòmic, ni un referèndum són possibles. Només seran possibles si el parlament fa un acte de sobirania”, va assegurar. En línia a aquest plantejament, va animar els assistents a anar a votar en clau nacional, en clau polítca de futur.

Carretero també va recordar que Catalunya no té cap ministre que defensi els seus interessos en els estaments europeus, “els ministres espanyols defensen el model tipus Florentino Pérez i Duquesa d’Alba i la realitat catalana és molt diferent” va remarcar.

La dinàmica de confrontació i descrèdit amb què actuen el representants polítcs catalans és, per Carretero, una tendència que han adquirit del sistema polítc espanyol i del qual cal desfer-se’n. “Hi ha persones que no van a votar per què no els agrada aquestes dinàmiques”.

Com a part del projecte de Reagrupament, Carretero va indicar que cal regenerar la vida política amb noves lleis: llei electoral pròpia, llei d’incompatibilitat – què poden i no poden fer els polítics -, llei de transparència de la despesa pública, llei de limitació de manats.

Per Carretero és important que els catalans siguin tractats com a ciutadans, “som en un país que hem inventat normes per castigar la butxaca del contribuent”.

La recuperació del valor de l’esforç i del treball personal, i el suport a les iniciatives empresarials, són imprescindibles, segons Carretero, per sortir de la cultura de la mediocritat en la qual els catalans ens hem instal·lat.

Per finalitzar, el líder de Reagrupament , va assegurar que si els catalans fan confiança a la formació que representa “obrirem un conflicte polític amb l’estat espanyol per a la independència. Nosaltres hi serem per servir al nostre país fins allà on vulgueu”.

Crònica de: Mercè Prat Perpinyà

Acte: Presentació del projecte de Reagrupament a Sant Celoni

Lloc: L’Ateneu de Sant Celoni – Vallès Oriental

Data: 22 de setembre de 2010

Hora: 8 del vespre

Organitza: Reagrupament Vallès Oriental

Els Comentaris estan tancats